Leefstijl & Migraine, Sandra en Vitaal Xpert

Sandra vertelt: mijn leven met migraine veranderde dankzij een duurzame leefstijl interventie.

Leefstijl en migraine

In samenwerking met Pacea is het succesverhaal van Sandra geschreven.

Pacea is een warme gemeenschap én wetenschappelijk kennisplatform voor en door mensen met migraine.

Over Sandra:

Ik ben Sandra, 56 jaar oud, moeder van drie kinderen en een bonuskind. Ik heb een kantoorbaan en deed voorheen niet aan sport of veel bewegen. Mijn hele leven heb ik last gehad van depressies, deels veroorzaakt door mijn chronische migraine en ingrijpende gebeurtenissen in mijn leven.

Mijn migraine aanvallen begonnen in de puberteit, met aanvankelijk één aanval per jaar, maar het evolueerde tot wel 18 dagen per maand met wisselende hoofdpijn en migraine. De meeste dagen werd ik overmand door chronische migraine. Na de overgang verminderden de aanvallen enigszins, maar minstens twee keer per week migraine was nog steeds ‘normaal’ voor mij.

Steeds weer probeerde ik mijn leven weer op te pakken, maar mede door de vermoeidheid en lusteloosheid kwam ik nooit erg ver.

Het roer om:

In december 2021 raakte ik in gesprek met vitaliteitscoach Thérèse Verputten en besloot ik het roer helemaal om te gooien. Ik had namelijk het vermoeden dat ik op mijn 65ste volledig uitgeblust zou zijn, als ik zo zou doorgaan. Bij onze eerste afspraak bleek mijn bloeddruk ook te hoog, 160/100 en ik had er geen weet van.

Met Thérèse’s hulp en begeleiding begon ik vooral op mijn voeding te letten, meer te bewegen, en bijna geen koolhydraten en suikers meer te consumeren. Ook maakte ik langere wandelingen en bouwde ik mijn dag af voor het slapen gaan, o.a. door de telefoon op tijd weg te leggen.

De eerste weken waren loeizwaar en ik was heel misselijk, mede door het afkicken van de suikers. Ik heb doorgezet en het hielp mij enorm dat ik een zogenaamde ‘stok achter de deur’ had, namelijk mijn coach.

Ongelofelijke ervaring na 25 jaar:

Na verloop van tijd stabiliseerde mijn bloeddruk tot normale waarden en bereikte ik mijn doelen op het gebied van gewicht (10 kilo minder) en beweging. Tot mijn verbazing merkte ik dat ik al vier weken geen hoofdpijn of migraine had gehad. Dat was voor het eerst in 25 jaar. Ongelofelijk. Na het eerste half jaar ging ik weer iets meer koolhydraten toevoegen en ik bleef volop bewegen. Zo vond ik uiteindelijk een balans.

En nu:

De migraine is niet helemaal weggebleven. Ik heb nu nog ongeveer vier keer per maand hoofdpijn of migraine. Ik kan wel goed herleiden waardoor het komt: stress of verkeerde voeding. Het is niet meer te vergelijken met voorheen.

Tegenwoordig eet ik twee dagen per week minder strikt en de rest van de tijd koolhydraatarm. Ik loop elke zondag 10 km en nog twee keer per week ongeveer 5 km. Nog steeds stuur ik iedere week na de wandeling op zondag een appje naar Thérèse en voel ik haar support.

Dankbaar:

Dankzij de duurzame leefstijl interventie heb ik in anderhalf jaar tijd een ongelooflijke vooruitgang geboekt in mijn gezondheid, welzijn en het beheersen van mijn migraine. Ik ben hier heel dankbaar voor en mijn gezin ook. Ik ben er nu van overtuigd dat met een gezonde leefstijl ook de chronische migraine aan te pakken is.

Ik heb het roer in eigen hand.

Sandra Vos